Av Anders Torsten Hasselrot
Historik
För Engsö Hembygds- och intresseförening blev året 2020 en tid för kraftig förändring mot digtalisering. I början av 2020 hade knappt någon digital struktur att tala om. Vi hade fått i gång en hemsida som låg hos Loopia, ett webbhotell baserat i Västerås.
Vi valde Loopia eftersom de hade avtal med ’Wordpress’ som är ett utmärkt program att tillverka hemsidor i utan att kunna HTML. De hade också en mängd hjälpprogram för allt mellan säkerhet och ’design lull lull’. De har dessutom en utmärkt serviceavdelning där man kan fråga vilken idiotisk fråga som helst och ändå bli vänligt bemött.
Vår sida var konstruerad som en traditionell ’blogg’ med våra berättelser i centrum. Vi hade dessutom Dropbox som vi arbetade med gemensamma filer i.
Så kom Covid-19. Vi insåg att enda möjligheten att nå våra medlemmar var att prova videomöten. Vi valde ’Google Suite’ som hade ’Google Meet’. Vårt första styrelsemöte hölls på ’länk’ i mars 2020 och vi hade årsmöte juni 2020 med ungefär lika deltagare som vi brukar vara på våra fysiska årsmöten och det gick över förväntan bra.
Under sommaren körde vi både föredrag och exkursioner virtuellt. I början var vi 10-15 personer på mötena och under hösten ökade deltagandet till 40 till 50 deltagare i snitt. Denna ökning var ett resultat av att vi jobbade tillsammans med Västerås Släktforskarklubb och Naturskyddsföreningen, Västeråskretsen.
Västerås släktforskarklubb har en tidskrift som heter Arosiana med väldigt bra innehåll. Jag har träffat medlemmar som aldrig visat sig på något möte och de har berättat för mig att de är medlemmar enbart för att få Arosiana i brevlådan. Likaså Badelunda hembygdsförening har en tidning som lockar till medlemmar från hela Sverige som sällan kommer till ett fysiskt möte.
Engsö har nog tyvärr den sämsta internetteckningen i Mälardalen och många var ledsna över att de fysiska aktiviteterna stängdes ner. För att kunna ge medlemmar ytterligare ett värde började vi fundera på om vi inte kunde göra en gammaldags jultidning lknande ’Julstämning’.
Inspirationen hämtades från ’Arosiana’, ’Julstämning’ och ’Yrfän’. Speciellt ’Yrfän’ har länge förundrat mig. Det är underbar tidning om insekter som framställes ideellt men ser ut som riktigt proffsigt magasin. Under hösten tog jag kontakt med redaktören Magnus Bjelkerfeldt och han beskrev för mig att vi måste ta kontrollen över hela processen fram till att man levererar en PDF fil till en lokal tryckare. Det gäller såväl tidning som bok och vi skulle kunna få ner kostnaden av trycksaker till så lite som 20 %.
Jag hade hoppats att vi skulle kunna skapa en PDF fil genom en knapptryckning i ’Wordpress’ som vi har vår blogg i, men det var det ingen tryckare som ville höra talas om. Det var ’Adobe In Design’ som gällde som kostar 220 kronor i månaden…. Vi handlade in ’In Design’
Vår Arbetsmodell
Utan att vi hade planerat något hade vi faktiskt samlat på oss en arbetsmodell och en mjukvaruuppsättning där vår lilla förening kunde samverka disciplinerat för att ta fram publikationer där vår blogg fungerar som en slags text och bildprocessverkstad.
Härifrån kunde vi föra materialet till en tidning men det kunde lika gärna varit en bok eller varför inte en vetenskaplig tidskrift. Intressant är också att publikationen sker redan när materialet förs in i bloggen. Författaren äger alltså materialet, illustratören äger bilden och fotografen äger fotot.
Föreningen har rätt att ha kvar materialet i bloggen och om överenskommelse görs också publicera verket i pappersform. Författaren, illustratören och fotografen har sin fulla rätt att publicera sina alster i andra sammanhang. Föreningens plattform är faktiskt en marknadsföringsplattform för våra medlemmar att utveckla sin affärsverksamhet om de så vill.
En lista på vad man behöver…….
- Dropbox för teams, kostnad ??
- Abonnemang Loopia med ’Wordpress’ 1400 kr år
- Lightroom går att köpa för ca 1000 kr
- Adobe ’In Design’ ca 3000 kronor om året
Dropbox https://www.dropbox.com/
Är en lättanvänd tjänst för fildelning och säker data lagring i molnet. Det är också deras enda affärsidé att leverera just det. Nästan alla andra liknande tjänster vill samla dina data för att sedan sälja dem vidare.
Det är också en god ide’ att lägga in dropbox-länkar med till texter och media-filer i sociala medier i stället för att lägga in allt direkt i sociala medier utifrån ett ägarperspektiv.
Loopia med WordPress https://www.loopia.se Sveriges största Webhotell, där många program ingår som man annars får köpa till. Enkelt att använda. Webbhotel for dummies 🙂
Adobe Lightroom www.adobe.com Ingår ofta tillsammans med Photoshop. Lightroom är programmet man behöver för att ha översyn över och redigera alla bilder. Det är oerhört viktigt att alla bearbetade bilder exporteras till ett bibliotek korresponderande mot manus som sen ska in i InDesign eftersom alla bilder ska ligga i länkar vid bränning av pdf.
Adobe InDesign www.adobe.com Programmet levererar PDF som en tryckare kan ta emot. Det är relativt lätt att lära sig. Texter hämtas galant in från Word och bilder hämtas in via länkar. Jul 2020 nedan snickrade vi ihop på två veckor utifrån ett portugisiskt magasin.
Processen är precis den samma för en bok.
…